Σας παραθέτω εδώ ένα μέρος μιας πρόχειρης μετάφρασης των σημειώσεων ενός συμφοιτητή από τα ισπανικά στα ελληνικά. Αν έχετε να κάνετε παρατηρήσεις ή διορθώσεις γράψτε μου εδώ ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
____________________________
Οι Καστιλλιάνοι έποικοι της Ανδαλουσίας προέρχονται από την Παλαιά Καστίλλη, το Βασίλειο του Τολέδο, όπως και από το Λεόν και τη Γαλικία. Mια μειοψηφία προέρχεται από την Αραγονία, τη Ναβάρρα και την Πορτογαλία. Σε μερικές πόλεις υπήρξαν επίσης ξένοι πάροικοι, κυρίως Ιταλοί. Οι Ιταλοί είχαν δική τους αυτοδιοίκηση.
Η εποίκιση των ακατοίκητων περιοχών περιλαμβάνει σε πρώτο στάδιο την απογραφή των αγαθών των κατοίκων. Τα αγαθά διαιρούνται σε ιδιοκτησίες και μοιράζονται στους εποίκους. Οι υπεύθυνοι για τον αναδασμό ονομάζονταν Βασιλικοί Κομισάριοι. Είναι επίσης υπεύθυνοι και για την καταγραφή της ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο.
Οι όροι του αναδασμού μοιάζουν με το μοίρασμα των λαφύρων μετά τη λήξη εχθροπραξιών. Το μοίρασμα γινόταν ανάλογα με τα κατορθώματα του καθενός. Σε γενικές γραμμές τα καλύτερα κομμάτια τα παίρνανε κατ' εξοχήν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, έπειτα έρχονταν οι ευγενείς και τέλος οι κληρικοί. Οι υπόλοιπες ιδιοκτησίες που ονομάζονται κληρονομιές- ερεδαμιέντος μοιράζονταν ανάμεσα στους εποίκους. Αποτελούνταν για παράδειγμα από μια αστική οικία και χωράφια, περιβόλια, ελαιώνες και αμπέλια στα περίχωρα. Τα ερεδαμιέντος κάλυπταν τις ανάγκες μιας οικογένειας ανάλογα με την κοινωνική της τάξη. Ως επακόλουθο το ερεδαμιέντο ενός στρατιώτη του ιππικού ήταν πάντα μεγαλύτερο από αυτό ενός στρατιώτη του πεζικού, ακόμα κι αν ο πρώτος δεν είχε ευγενή καταγωγή.
Όλοι οι έποικοι ήταν υποχρεωμένοι να παραμείνουν 5 έτη στην ιδιοκτησία τους πριν να αποκτήσουν το δικαίωμα της πώλησής της. Ο εποικισμός ήταν ένα εγχείρημα κατά το οποίο αναπαράγονταν τα ίδια κοινωνικά στρώματα που προϋπήρχαν στα μέρη που άφησαν πίσω τους.
__________
Εικόνα Λιμάνι της Μάλαγας- Imágen Puerto de Málaga- Bild Hafen von Málaga
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen