--
Imágen, Bild, Εικόνα www.cyberspain.com
Centro Cultural Generación del 27
a los 75 años de su muerte
HOMENAJE A CAVAFIS
Lo escondido●Ítaca●Sombras●El hombro vendado●Días de 1908●Los caballos de Aquiles●Reyes alejandrinos●La ciudad●En las tabernas●Murallas●La jeneusse blanche● Tan intensamente contemplé●Epitafio de un samio●El dios abandona a Antonio● El espejo de la entrada●Mar en la mañana●Las ventanas●La mesa de al lado●Su comienzo●Cuanto puedas●Mires, Alejandría 340 d. C.●Jura●Uno de sus dioses●La satrapía ●Termópilas ●Pintura●Deslealtad●En una ciudad de Osroene●Filheleno●De la escuela de un célebre filósofo●Una noche●Esperando a los bárbaros●En el puerto●Con placer●
Días de 1903●El cortejo de Dioniso●Epitafio de Antíoco, rey de Comagena●
Peligroso●El sol de la tarde●Fui●Recuerda cuerpo
Landesweite Demo in Duesseldorf Jetzt reichts! Was Hessen kann, koennen wir schon lange! Landesweite Demonstration gegen Studiengebuehren und einen Master fuer alle Inoffizielles Motto: "Was Hessen kann, koennen wir schon lange!" Offizielles Motto: Jetzt reicht's! Bildungsnotstand in NRW! Wo? Duesseldorf, Hauptbahnhof von dort ueber Friedrich-Ebert-Strasse- Steinstrasse zur Koenigsallee. Diese Richtung Norden bis zum Hofgarten. Von dort durch die Altstadt zum Burgplatz (Abschlusskundgebung) Wann? Dienstag, 17.06.2008, 11:55 (Sammeln ab 11 Uhr moeglich) Wer ruft auf? ABS, Landes Asten Treffen NRW, DGB-Jugend, freier zusammenschluss von studentInnenschaften, Bund Auslaendischer Studierender; (Und ich...) Warum? Fehlende Studienplaetze, unsoziale Studiengebuehren, BachelorabsolventInnen ohne Perspektive… Diese untragbaren Zustaende sind das Resultat der schwarz-gelben Bildungspolitik.An fast allen Hochschulen des Landes sind die Studierenden mittlerweile gezwungen 500 € pro Semester an die Hochschule abzudruecken. Mit jedem Semester steigt dadurch der Schuldenberg weiter an. Trotz steigender SchulabsolventInnenzahlen studieren immer weniger Menschen in NRW. Das Studium wird immer mehr zu einem Privileg, das sich nur noch wenige leisten koennen. Die bildungspolitische Misere wird durch die ueberhastete und nicht durchdachte Umstellung auf Bachelor/Master-Studiengaenge noch zusaetzlich verstaerkt. Unstudierbare Studiengaenge und fehlende Vergleichbarkeit selbst im eigenen Bundesland sind die Folge. Ein grosser Teil der Bachelor-AbsolventInnen wird keinen Master-Platz erhalten. Viele werden die Hochschule ohne berufsqualifizierenden Abschluss verlassen muessen. Das alles akzeptieren wir nicht laenger. Studiengebuehren muessen schnellst moeglich abgeschafft werden. Gleichzeitig muss allen Bachelor-AbsolventInnen ein Masterstudienplatz zur Verfuegung gestellt werden. Dass die linke Mehrheit im hessischen Landtag Antraege zur Abschaffung der dortigen Studiengebuehren eingebracht hat, ist vor allem ein Verdienst der studentischen Proteste. Darueber hinaus ist die juristische Zulaessigkeit der Gebuehren mehr als fraglich. Am 13. Maerz diesen Jahres beschloss das Bundes- verwaltungsgericht (BVerwG), die Revision der Musterklage des AStA der Uni Paderborn zuzulassen. Mit dieser Entscheidung des BVerwG wird nun unsere Rechtsauffassung bestaetigt. Der UN-Sozialpakt ist Bundesrecht. In der Konsequenz bedeutet dies, dass Studiengebuehren von den RichterInnen, die im Herbst ueber die Klage beraten werden, als rechts- widrig erklaert werden muessen. Bildung ist Menschenrecht und muss fuer alle frei zugaenglich sein. Die Hochschulen muessen fuer Studierende egal welcher sozialen Herkunft geoeffnet werden. Wir fordern deshalb: - Gebuehrenfreies Studium vom Bachelor bis zur Promotion. - Einen Masterstudienplatz fuer alle. - Abbau aller Bildungshuerden. - Studierbare Studiengaenge; Bild www.abs-bund.de
75
Raimundo de Madrazo (Ραϊμούντο ντε Μαδράθο)
(1841-1920)
Ο Ραμόν ντε Εράθου
1879. Λάδι σε ξύλο
Ο Ραμόν ντε Εράθου, χαρακτηριστική φιγούρα της κοινωνικής ζωής του Παρισιού και σημαντικός συλλέκτης έργων τέχνης υπήρξε στενός φίλος του Ραϊμούντο ντε Μαδράθο, όπως μαρτυρεί η αφιέρωση στο κάτω μέρος του πίνακα.
Αναπαρίσταται στα τριάντα εννέα του χρόνια μπροστά σε ένα ουδέτερο φόντο που υποδηλώνει λεπτό χαρακτήρα και χωρίς να χάνει τη φυσικότητά του, θυμίζει έντονα το Βελάθκεθ. Ο καλλιτέχνης διάλεξε ένα κομμάτι ξύλο ως βάση που προβάλλει το έργο φωτεινό και χωρίς ψεγάδια.
76
Raimundo de Madrazo (Ραϊμούντο ντε Μαδράθο)
(1841-1920)
Η ηθοποιός Μαρία Γκερέρο ως «Δόνια Ινές»
1891. Λάδι σε καμβά
Ο ζωγράφος απεικονίζει την ηθοποιό στα είκοσι τέσσερά της χρόνια φορώντας το ράσο του τάγματος των Καλατράβας και υποδυόμενη τη Δόνια Ινές στο Δον Xουάν Τενόριο του Χοσέ Θορίλια. Η ηθοποιός θριάμβευσε με το ρόλο αυτό σε διάφορες παραστάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες έλαβαν χώρα στο Θέατρο της Πριγκίπισσας που πήρε το όνομά της προς τιμήν της μετά θάνατο. Ο καλλιτέχνης δείχνει εδώ το μεγάλο του ταλέντο ως προσωπογράφος χρησιμοποιώντας την ισπανική τεχνοτροπία του 18ου αιώνα.
77
Vicente Palmaroli (Μπιθέντε Παλμαρόλι)
(1834 -1896)
Η Κονθεπθιόν Μιραμόν
1889. Λάδι σε καμβά
Ο Παλμαρόλι υπήρξε ένας πολύπλευρος ζωγράφος και παραγωγικότατος προσωπογράφος της υψηλής κοινωνίας. Ζωγράφισε τη Μιραμόν με γυρμένο το κεφάλι και τα χέρια σταυρωμένα, ασφαλώς επηρεασμένος από το Ροσάλες, στενό του φίλο. Η στάση της εικονιζόμενης, το κάθετο σχήμα της σύνθεσης και ο λιτός ρουχισμός, με μόνη εξαίρεση το πανωφόρι της, της προσδίδουν κομψότητα. Η Κονθεπθιόν Μιραμόν υπήρξε κόρη του στρατηγού Μιραμόν που εκτελέστηκε το 1867 στο Μεξικό μαζί με τον αυτοκράτορα Μαξιμιλιανό.
78
José Jiménez Aranda (Χοσέ Χιμένεθ Αράντα)
(1837-1903)
Οι μικροί νατουραλιστές
1893. Λάδι σε καμβά
Η πραγματικότητα και η καθημερινή ζωή απεικονίζονται πάντα νατουραλιστικά στο έργο του Χιμένεθ Αράντα, όπως βλέπουμε στις σκηνές από τη ζωή των παιδιών που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία μετά το θάνατο της γυναίκας και κόρης του το 1892 από την επιδημία της χολέρας στη Μαδρίτη. Σε αυτόν τον ευαίσθητο πίνακα που απεικονίζει τέσσερα παιδιά να παίζουν με ένα σκαθάρι σε μια γωνιά μιας αγροικίας φαίνονται οι βαθιές του γνώσεις της παιδικής ζωής
79
José Jiménez Aranda (Χοσέ Χιμένεθ Αράντα)
(1837-1903)
Η πώληση μιας δούλας
1897 περίπου. Λάδι σε καμβά
Αυτό το γυμνό, ένα από τα πιο πρωτότυπα στην ισπανική ζωγραφική του 19ου αιώνα, παρουσιάζει τη συστολή και ντροπή της δούλας που παρατηρείται από μία ομάδα πιθανών αγοραστών. Η νεαρή κοπέλα καθισμένη πάνω σε ένα χαλί και με κρεμασμένη μια ταμπελίτσα που γράφει στα ελληνικά «Ρόδον ετών ιη' πωλείται- μνας 'ω» κρύβει το πρόσωπό της με τα πλούσια μαλλιά της που πέφτουν στους ώμους της τονίζοντας ακόμα παραπάνω την αισθησιακότητά της.
71
Martín Rico (Μαρτίν Ρίκο)
(1833-1908)
Ο Πύργος των Κυριών στην Αλάμπρα της Γρανάδας
1871. Λάδι σε καμβά
Το 1871 και 1872, κατά την παραμονή του στη Γρανάδα, ο Μαρτίν Ρίκο καταπιάστηκε όπως και οι φίλοι του, Μαριάνο Φορτούνι και Ρικάρδο ντε Μαδράθο, με την απεικόνιση της εξωτερικής πλευράς της Αλάμπρας συλλαμβάνοντας έτσι την αρχιτεκτονική της εν αρμονία με τη γύρω φύση. Οι δυο λεύκες που δε φαίνονται ολόκληρες συμβάλλουν στη διακοπή των κάθετων γραμμών του Πύργου των Κυριών και του Παλατιού της Χενεραλίφε που φαίνεται στο φόντο.
72
Martín Rico (Μαρτίν Ρίκο)
(1833-1908)
Εκβολές του ποταμού Μπιδασόα
1872. Λάδι σε καμβά
Ο πίνακας των ήρεμων εκβολών του ποταμού Μπιδασόα στο πέλαγος της Κανταβρίας είναι χαρακτηριστικός για το ύφος του Ρίκο λόγω της οργάνωσης των επιμέρων σκηνών σε οριζόντιες γραμμές. Βλέπουμε τον πλατύ ουρανό και το κενό στο πρώτο πλάνο. Τη σύνθεση ζωντανεύουν τα παιδιά που παίζουν στην αμμουδιά και οι φιγούρες στο γυαλό και στις βάρκες. Η υφολογική υπερβολή του έργου που αγοράσθηκε από το φίλο του , Ραμόν ντε Εράθου, αντικατοπτρίζει το απόγειο της τέχνης του Ρίκο.
73
Martín Rico (Μαρτίν Ρίκο)
(1833-1908)
Θέα των Παρισίων από το Τροκαντέρο
1883 περίπου. Λάδι σε καμβά
Αυτή η πανοραμική θέα του τοπίου είναι αντιπροσωπευτική για την πρώιμη φάση του καλλιτέχνη, συνέπεια της προσωπικής και λεπτής του ερμηνείας της ζωγραφικής του Φορτούνι, η επιρροή του οποίου, κατά τον Μπερουέτε, «ζωντάνεψε τους πίνακές του [...] και του ενέπνευσε μια πιο λαμπρή εκτέλεση». Ξεχωρίζει η λεπτότητα του χρώματος στο πρώτο και το απαλό σβήσιμο των γραμμών στο δεύτερο πλάνο όπως και ο χαρακτηριστικός για το Ρίκο τρόπος αναπαράστασης του ουρανού.
74
Raimundo de Madrazo (Ραϊμούντο ντε Μαδράθο)
(1841-1920)
Η Χοσέφα Μανθανέδο ε Ιντέντας, Β' Μαρκησία του Μανθανέδο
1875. Λάδι σε ξύλο
Ο Ραϊμούντο ντε Μαδράθο είχε μεγάλη επιτυχία με τις προσωπογραφίες του, ιδιαίτερα στους κύκλους των Ισπανίδων της υψηλής κοινωνίας των Παρισίων, όπως για παράδειγμα τη μαρκησία του Μανθανέδο. Ο καλλιτέχνης επικεντρώνει στην απτή ποιότητα των διαφόρων υφασμάτων και αποδεικνύει τη δεξιοτεχνία του στην απόδοση του χρώματος του δέρματος της κυρίας σε σεντεφένιες αποχρώσεις και στο σχεδιασμό των χεριών της. Η ελαιογραφία σε ένα ενιαίο κομμάτι από μαόνι περιβάλλεται από μια αριστουργηματική ανάγλυφη κορνίζα από πυξάρι.
Εικόνα, Imágen, Bild Josefa Manzanedo e Intentas, Raimundo de Madrazo, www.galeriade.com
68
Mariano Fortuny (Μαριάνο Φορτούνι)
(1838-1874)
Τα παιδιά του καλλιτέχνη στο ιαπωνικό σαλόνι
1874. Λάδι σε καμβά
Ο Φορτούνι δημιούργησε αυτή τη σύνθεση στο ιταλικό Πορτίτσι ως δώρο για τον πεθερό του, Φεντερίκο ντε Μαδράθο. Ο ξαφνικός του θάνατος τον εμπόδισε να τελειώσει το προσωπικού χαρακτήρα οικογενειακό έργο με τη διάχυτη ιαπωνική αισθητική κατά την επικρατούσα μόδα των καλλιτεχνικών κύκλων της εποχής. Η ελεύθερη τεχνοτροπία του έργου όπως και μία ακαταμάχητη οπτική έλξη μηνύουν το ξεκίνημα μιας καινούριας αισθητικής, ακρωτηριασμένης από τον πρώιμο χαμό του ζωγράφου.
69
Mariano Fortuny (Μαριάνο Φορτούνι)
(1838-1874)
και Raimundo de Madrazo (Ραϊμούντο ντε Μαδράθο)
(1841-1920)
O κήπος της οικίας του Φορτούνι
1872 και 1877 περίπου. Λάδι σε ξύλο
Ο Φορτούνι νοίκιασε το 1871 μία οικία στους πρόποδες του λόφου της Αλάμπρας, στη Γρανάδα. Σ' αυτό το έργο βλέπουμε μια σκηνή από τον κήπο του. Ο πίνακας ολοκληρώθηκε από τον κουνιάδο και φίλο του Ραϊμούνδο ντε Μαδράθο, λόγω του θανάτου του Φορτούνι. Ο καλλιτέχνης σχέδιασε τη σύνθεση, ζωγράφισε τη χλωρίδα και απόδωσε το αστραφτερό φως του κήπου. Επίσης έκανε διάφορα προσχέδια για το σκύλο που κοιμάται. Με βάση τα τελευταία ο Μαδράθο με τη σειρά του τελείωσε τον πίνακα προσθέτοντας το σκύλο όπως και την αδελφή του, Θεθίλια, χήρα του Φορτούνι.