04.06.2008

Πίνακες στο Μουσείο του Πράδο

Για το μάθημα της Ιωάννας Νικολαΐδου και του Μπιθέντε Φερνάντεθ Γκονθάλεθ στο πανεπιστήμιο της Μάλαγας μετέφρασα κάποιες περιγραφές για έναν κατάλογο του Μουσείου της Μαδρίτης, Πράδο. Κατά τ' άλλα η μέρα σήμερα ήταν αρκετά θεατρική, αλλά δε νομίζω ότι θα γράψω τίποτα γι' αυτό. Μια άλλη φορά.

68

Mariano Fortuny (Μαριάνο Φορτούνι)

(1838-1874)


Τα παιδιά του καλλιτέχνη στο ιαπωνικό σαλόνι

1874. Λάδι σε καμβά


Ο Φορτούνι δημιούργησε αυτή τη σύνθεση στο ιταλικό Πορτίτσι ως δώρο για τον πεθερό του, Φεντερίκο ντε Μαδράθο. Ο ξαφνικός του θάνατος τον εμπόδισε να τελειώσει το προσωπικού χαρακτήρα οικογενειακό έργο με τη διάχυτη ιαπωνική αισθητική κατά την επικρατούσα μόδα των καλλιτεχνικών κύκλων της εποχής. Η ελεύθερη τεχνοτροπία του έργου όπως και μία ακαταμάχητη οπτική έλξη μηνύουν το ξεκίνημα μιας καινούριας αισθητικής, ακρωτηριασμένης από τον πρώιμο χαμό του ζωγράφου.


69

Mariano Fortuny (Μαριάνο Φορτούνι)

(1838-1874)

και Raimundo de Madrazo (Ραϊμούντο ντε Μαδράθο)

(1841-1920)


O κήπος της οικίας του Φορτούνι

1872 και 1877 περίπου. Λάδι σε ξύλο


Ο Φορτούνι νοίκιασε το 1871 μία οικία στους πρόποδες του λόφου της Αλάμπρας, στη Γρανάδα. Σ' αυτό το έργο βλέπουμε μια σκηνή από τον κήπο του. Ο πίνακας ολοκληρώθηκε από τον κουνιάδο και φίλο του Ραϊμούνδο ντε Μαδράθο, λόγω του θανάτου του Φορτούνι. Ο καλλιτέχνης σχέδιασε τη σύνθεση, ζωγράφισε τη χλωρίδα και απόδωσε το αστραφτερό φως του κήπου. Επίσης έκανε διάφορα προσχέδια για το σκύλο που κοιμάται. Με βάση τα τελευταία ο Μαδράθο με τη σειρά του τελείωσε τον πίνακα προσθέτοντας το σκύλο όπως και την αδελφή του, Θεθίλια, χήρα του Φορτούνι.


Imágen, Bild, Εικόνα www.artehistoria.jcyl.es, Jardín de la casa de Fortuny de Mariano Fortuny y Raimundo de Madrazo

Keine Kommentare: