31.07.2007

Πιες το γαλατάκι σου

Είναι σχεδόν Αύγουστος, έχει καιρό φθινοπώρου και η γειτονιά αδειάζει. Μόνο 'γω το καημένο έχω μείνει πίσω και καλά για διάβασμα. Αύριο έχω εξετάσεις και τα νεύρα μου είναι σμπαράλια, όχι γιατί δεν είμαι προετοιμασμένη, αλλά γιατί η εξετάστρια μεροληπτεί εναντίον μου. Ό, τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε εξετάσεις είναι η μεροληψία. Πίνω το γαλατάκι μου τώρα να ηρεμήσω.

Το γάλα, λέει, ακριβαίνει από σήμερα στη Γερμανία, γιατί η ζήτηση στην Κίνα και την Ινδία είναι μεγάλη. Έτσι διάβασα στην Λάιπτσιγκερ Φολκστσάιτουνγκ της γειτόνισσας που της προσέχω τα γατιά για τις διακοπές. Εντάξει, το γάλα είναι πάμφθηνo στη Γερμανία και θα 'πρεπε κατά τη γνώμη μου να ακριβύνει λιγάκι για να βγάζουν και τίποτα οι αγρότ/ισσ/ες. Εγώ έτσι κι αλλιώς πληρώνω λίγο παραπάνω και παίρνω γάλα μπίο, δηλαδή από αγελάδες που δεν τις ταίζουν φυτοφάρμακα και κόκκαλα κοπανιστά. Πια τα μπίο υπάρχουν σε κάθε σούπερ μάρκετ και δεν είναι τόσο ακριβά. Αλλά το να αυξήσεις τις τιμές, γιατί οι εξαγωγές στην Κίνα πάνε καλά, δε με βρίσκει
καθόλου σύμφωνη. Οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς και συγκεκριμένα ο νόμος της αγοράς-ζήτησης για τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα στην Ευρώπη δεν ισχύει από τότε που η ΕΟΚ αποφάσισε να επιδοτήσει την παραγωγή για να μην εισάγει από τρίτες χώρες. Επιδοτημένα προϊόντα ναι μεν μπορούν να εξάγονται, αλλά χωρίς επιπτώσεις στο εγχώριο τιμολόγιο. Αλλιώς τι σόι σύστημα είναι αυτό που πληρώνεις το γαλατάκι διπλά και τριπλά για να εξάγεται σε τρίτες χώρες; Κάτι μάλλον δεν έχω καταλάβει ακόμα.
________________________________________________________________
Εικόνα Λειψία, Κοσπούντενερ Ζε, Bild Leipzig Cospudener See, Copyright Eleni Andrianopulu (Sorry private Babyfotos dürft ihr echt nicht kopieren, Συγγνώμη, αλλά προσωπικές φωτογραφίες ανηλίκων δεν επιτρέπεται να τις αντιγράψετε)

2 Kommentare:

Anonym hat gesagt…

Ας θυμηθούμε το "καρτέλ γάλακτος" που αποκαλύφθηκε τον περασμένο χρόνο στη πατρίδα μας και που η εκδίκαση της υπόθεσης εκκρεμεί ακόμη, αν δεν κάνω λάθος, στα δικαστήρια. Οι μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες γάλακτος (Vivartia -πρώην ΔΕΛΤΑ-, ΦΑΓΕ, ΜΕΒΓΑΛ και ΑΓΝΟ) είχαν έρθει σε συνεννόηση μεταξύ τους με απώτερο σκοπό, αφενός μεν τη συμπίεση των τιμών αγοράς γάλακτος από τους κτηνοτρόφους - παραγωγούς γάλακτος, αφετέρου δε την αύξηση των τιμών λιανικής πώλησης των γαλακτομικών προϊόντων που παρήγαγαν. Δυστυχώς, στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς, απόλυτος και ιερός σκοπός των μονοπωλίων, που έχουν απομείνει μετά τον άγριο ανταγωνισμό και την συγκέντρωση και συγκεντρωποίηση της παραγωγής, είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους τους.

Η Γερμανική πάντως Επιτροπή Ανταγωνισμού (Kartellamt), βλέπει με σκεπτιστικό πνεύμα την προτεινόμενη μέχρι και 50% αύξηση πανγερμανικά των γαλακτομικών προϊόντων, παρά τις διαβεβαιώσεις του Γερμανικού Συνδέσμου Γαλακτοβιομηχανιών (Milchindustrie-Verband), ότι δεν έχει γίνει κάποια παράνομη συνεννόηση με σκοπό τον από κοινού καθορισμό τιμών πώλησης των προϊόντων τους. Λες και θα το λέγαν, αν έχει γίνει κάτι τέτοιο! Και ανοίγει έτσι ένας φαύλος κύκλος συζητήσεων για την αναγκαιότητα αύξησης και μιας σειράς άλλων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, διατροφής κυρίως ...με το σκεπτικό λέει, ότι ο μέσος Γερμανός πολίτης δαπανά μόνο το 10% του μισθού του για το σκοπό αυτό. Αρχής γενομένης με το γάλα...

Γεγονός είναι πάντως ότι ο Γερμανός παραγωγός γάλακτος παίρνει 26-28 λεπτά για κάθε κιλό γάλα που πουλεί στη γαλακτοβιομηχανία. Γεγονός είναι πάλι, ότι η γνωστή αλυσίδα τροφίμων ALDI ανέβασε δραστικά (μέχρι και 50%) τις τιμές της στα γαλακτομικά προϊόντα, παρότι ο παραγωγός έχει λάβει την πιο πάνω τιμή.

Πάντως, καλή επιτυχία στις εξετάσεις... και να είσαι σίγουρη ότι η καλή προετοιμασία σου θα εξανεμήσει την οποιαδήποτε μεροληψία εκ μέρους της εξετάστριας.

Eleni hat gesagt…

Ευχαριστώ για το σχόλιο και τη συμπλήρωση.

(Όπως βέβαια και για τις ευχές για αύριο...καλά μετά θα 'μαι άλλος άθρωπος)